Opvanghuizen voor Meisjes & Jongens

Donation Goal For This Project is € 70.000
67% Donaties/€ 22.700 Te Gaan
Doneer nu

Yenega Tesfa leidt en onderhoudt inmiddels zeven opvanghuizen in Gondar, drie voor meisjes en drie voor jongens. Hiervan worden twee opvanghuizen voor meisjes en twee voor jongens volledig gefinancierd door Dertiende Ster.

Het leven voor straatkinderen is niet eenvoudig en voor meisjes al helemaal niet. Vaak worden ze in een familie opgenomen, waar ze dan als goedkope huishoudhulp gebruikt of misbruikt worden. Rechten hebben ze niet. Naar school gaan of een opleiding krijgen, zit er evenmin in. Deze kwetsbare meisjes belanden meestal op volwassen leeftijd terug op straat en de stap naar prostitutie is vlug gemaakt. Om die cirkel te doorbreken, vangt Yenege Tesfa de meisjes op in een huis waar ze kunnen eten en slapen, maar de Girls Shelter doet meer dan enkel opvang. Er wordt aandacht gegeven aan opleiding en scholing. Bovendien worden er randactiviteiten georganiseerd zoals trainingen en workshops rond HIV en basishygiëne. Er is zelfs een cursus taekwondo om de weerbaarheid en het zelfvertrouwen van de meisjes op te krikken.

Een eerste Girls Shelter ‘Taitu’ met 16 jonge meisjes en één ouder meisje, hun vertrouwenspersoon, werd midden 2009 opgestart, en een tweede ‘ Mintwab’ met dezelfde opzet midden 2011. In ieder huis is er een huishoudster die de rol van moeder voor de meisjes ter harte neemt en een mannelijke medewerker die het huis mee ondersteunt en onderhoudt en een vader rol vervult. De meisjes krijgen opnieuw een thuis tot de leeftijd van 18 jaar.

De problematiek van de jongens is over het algemeen meer “zichtbaar”. Het zijn (soms zeer jonge) kinderen die letterlijk op straat moeten zien te overleven.

In het werkjaar 20012-2013 kwam er daarom extra financiering om ook een Boys Shelter ‘Fasil’ te openen, alsook een tweede genaamd ‘Yohanis’ in het werkjaar 2015-2016. Deze opvanghuizen voor jongens hebben dezelfde opzet als bij de meisjes, met ieder 16 jonge jongens en één oudere jongen per huis plus de vaste aanwezigheid van twee personen die de moeder- en vaderrol vervullen.