Nieuws

Dertiende Ster

Ontdek het project van de bamboe-meubelmakerij

Tijdens een reis naar Ethiopië gingen enkele van onze leden tijdens de kerstvakantie langs bij Yenege Tesfa, de Ethiopische NGO waarmee Dertiende Ster nu al meer dan 5 jaar samenwerkt. De komende dagen en weken kan je hier en op onze website korte verslagjes verwachten van onze ervaringen.

Een eerste project waarover we willen berichten is de nieuwe “bamboe workshop”, die financieel werd mogelijk gemaakt door onze collega’s van vzw Caprioolkinderen. Het idee is om straatkinderen een soort “leercontract” te geven in deze bamboe-meubelmakerij.

De jongeren die meewerken zijn zowel kinderen uit de shelters van Yenege Tesfa (met name, zij die meer in een technische opleiding geïnteresseerd zijn dan in verdere studies) als straatjongens. Het is hartverwarmend om te zien hoe die laatste groep, de straatjongens op korte tijd geëvolueerd zijn. Door hen een doel te geven en te laten meewerken aan iets waar ze trots op kunnen zijn krijgen ze weer zelfrespect en zelfvertrouwen. Ze zijn bijzonder gemotiveerd om er iets van te maken, komen op tijd en blijven zelfs graag langer doorwerken dan nodig om iets op tijd af te krijgen.

Het project zit momenteel in de opstartfase, maar het businessplan is in de maak om hier een zelfbedruipende onderneming van te maken die hopelijk zelfs winst zal kunnen maken, winst die dan gedeeltelijk ook terug kan vloeien naar Yenege Tesfa. De signalen zijn hoopgevend, zo zijn lokale hotels alvast zeer geïnteresseerd.

screen-shot-2016-09-28-at-21-49-04