Nieuws

Dertiende Ster

Basisschool De Wijngaard stapt voor Dertiende Ster!

Het vastenproject dit schooljaar stond helemaal in het teken van de 13de ster. Deze organisatie kiest er bewust voor om projecten in Ethiopië te ondersteunen maar is voor haar financiering volledig afhankelijk van privé-fondsen. Als basisschool willen wij onze duit in het zakje doen en ORGANISEREN WE DUS EEN SPONSORTOCHT OP WOENSDAG 22 MAART. Op vrijdag 10 maart hielden we ook letterlijk een beetje ‘VASTENDAG’ op school om heel bewust geen koeken te eten maar content te zijn met een stukje fruit of een portie groenten. Ook dat vult de maag en is heel lekker en voedzaam…

Om iets meer te weten te komen over Ethiopië, werkte heel de lagere school aan een project door gebruik te maken van ‘koffers’ die we ontleenden bij ‘de 13de ster’.

De leerlingen van de derde graad werkten hiermee in de vorm van een doorschuifsysteem. In kleine, klasoverschrijdende groepen bogen we ons over enkele bezienswaardigheden, de natuurrijkdom, het dagelijks leven en de cultuur in Ethiopië. Ook een interessant filmmoment maakte ons wijzer en deed ons beseffen dat heel wat mensen daar echt gelukkig en tevreden zijn terwijl ze amper iets te eten hebben en niet beschikken over andere basisbehoeften. Wat zijn wij verwend…

Het ene groepje deed gericht opzoekwerk, het andere maakte een gedicht, nog een ander bokste een circusact in elkaar. Anderen deden dan weer een wetenschappelijk proefje met eieren en gezouten water, kortom … er was voor ieder wat wils. We willen de mensen van de werkgroep hartelijk danken voor deze gekregen kansen! Om af te sluiten, laten we jullie nog even meegenieten van een stukje poëzie van enkele knappe ‘dichters’uit 5 en 6:

‘Een ode aan de natuur in Ethiopië’

Hoog en laag

Warm en droog

Op een dag zal er

Water binnenstromen

Tussen de bergen

En de prachtige bomen

Ongerepte natuur

Slimme dieren

Mooie landschappen

Dat is ETHIOPIE!!!

De leerlingen van de tweede graad startten met een film over een opvangtehuis in Ethiopië waar weeskinderen of kinderen die geen goede thuis hebben, terecht konden. Daarna splitsten de leerlingen zich op in drie groepen. Een eerste groep maakte kennis met Ethiopische dans en muziek, een tweede groep leerde hoe je haar moest invlechten, terwijl er in een derde groep ijverig gewerkt werd aan affiches voor onze sponsortocht!

De kinderen van de eerste graad hebben eerst een vliegtuigreis gemaakt naar Ethiopië. Onder de leiding van piloot Tonny en stewardess Suzy kwamen ze na een lange tijd vliegen aan in hun land van bestemming . Daar stonden ons 2 vriendelijke kinderen op te wachten. Het waren Kidist en Dawit. Ze namen ons mee voor een rondleiding in hun land.We leerden enkele woordjes in de Amhaarse taal, speelden een leuke bingo die over hun land ging, maakten kennis met hun school en wat ze er zoal leerden. Zo kwamen we te weten dat het hier wel anders is dan bij hen. Het was een leuke en leerrijke ervaring!

Ondertussen hebben we ook onze sponsortocht achter de rug. Onder een stralende zon stapten we onze kilometers voor het goede doel. Hiermee verzamelden we samen het ONGELOOFLIJKE BEDRAG VAN € 2989.50 ! De symbolische cheque daarvoor overhandigden we graag aan mevrouw Lieve Snauwaert die, omringd door een deel van onze enthousiaste leerlingen, haar ogen en oren niet kon geloven!!!

Een dikke PROFICIAT en een gemeende DANK JULLIE WEL aan alle leerlingen van de Wijngaard.

Directie en leerkrachten