Nieuws

Dertiende Ster

Het verhaal van Teje

Teje is een alleenstaande moeder van 46 jaar. Ze heeft 6 kinderen en woont aan de rand van Gondar. In de
buurt worden heel wat nieuwe huizen gebouwd, waar ze via dagarbeid af en toe aan de slag kan, maar haar inkomen is heel onzeker en beperkt.

Via het landbouwproject van Yenege Tesfa kreeg ze een opleiding en zaad voor groenten (zoals kool) en mais. Dankzij die training heeft ze nu een verbeterde opbrengst, zodat ze haar kinderen kan voeden en (meestal) ook nog wat overhoudt om te verkopen op de markt.

Ze kreeg via het landbouwproject ook een zwangere geit. Teje zorgt hiervoor en mag later de moedergeit houden. Ze kan deze dan verkopen of opnieuw fokken. Het kweekprogramma is erop gericht om het lokale geitenras te verbeteren (grotere vleesopbrengst). Het eerste lammetje gaat terug naar Yenege Tesfa, zodat er een meer duurzame cyclus ontstaat.

Teje heeft nu een versterkt inkomen, waardoor ze onafhankelijker wordt van slechtbetaalde dagarbeid en het veranderende klimaat.

Het landbouwproject in Gondar werd enkele jaren geleden opgestart met financiële hulp van onze collega’s van Ethio-Aid Australië. Hetzelfde concept werd in Debark opgestart door Dertiende Ster met de hulp van de provincie Vlaams-Brabant.

Wat vind jij van de aanpak van Yenege Tesfa in dit project? Laat het ons weten in de commentaarsectie!