Nieuws

Dertiende Ster

Het verhaal van Adino

Je kent wellicht de werking van de mobiele school: een prachtig product van Mobile school Belgium, een school op wieltjes, op maat van straatkinderen. In Gondar (Ethiopië) fungeert deze mobiele school niet enkel als educatief medium maar ook als sociaal medium, een kennismaking/opvolging van sociale werkers met straatkinderen.

Op het moment dat de school aankomt scharen zich een hele groep kinderen rond de borden, wordt er gretig geteld, nieuwe woorden geschreven, prenten uitgebeeld en doen de begeleiders hun uiterste best om deze kinderen te stimuleren en meer zelfvertrouwen te geven. Het doel van deze mobiele school is niet enkel leerlingen opleiden maar hen ook beter leren kennen en kijken welke noden er zijn. Sommige kinderen worden terug in hun familie geïntegreerd, anderen krijgen schoolmateriaal, nog anderen kunnen instappen in één van de familiehuizen van Yenege Tesfa.

Eén van de frequente bezoekers is Adino. Adino is een jongen van 16 jaar oud, hij woont samen met zijn mama en broers in de straten van Gondar. Meer dan een plastiek zeil en een stuk stof hebben ze niet om zich ‘s nachts te beschermen.  

Hij leeft al 5 jaar op straat. ‘Gelukkig heb ik mobiele school leren kennen’ vertelt hij, ‘zij hebben mij ook ingeschreven in een echte school en betalen mijn uniform en boeken, hierdoor krijg ik terug vertrouwen in de toekomst’. Een beetje later vertelt Adino dat hij graag wiskundeleerkracht wil worden. We hopen van harte dat deze droom in vervulling zal gaan, aan zijn motivatie zal het alleszins niet liggen.

Hoe ziet een dag van een straatkind eruit? Vraag je je af. De meesten willen liefst ’s morgens niet te actief zijn, want, wat gaan ze de hele dag doen? De momenten dat ze zelf geld kunnen verdienen concentreren zich meestal op de avonduren: wanneer lokale mensen (en toeristen) op restaurant gaan, en zich nadien vermaken, dan kunnen ze schoenen poetsen, kauwgum verkopen, sporadisch auto’s wassen of bedelen.

Buiten de mobiele school organiseert Yenege Tesfa voor deze kinderen ook elke week voetbalwedstrijden en drie keer per week circuslessen. Ook hier krijgen ze meer zelfvertrouwen, ze tonen ons met veel trots de aangeleerde kunstjes.

Elke week kunnen zich gaan douchen en krijgen af en toe een maaltijd van Yenege Tesfa. Maar voor de rest zijn ze aangewezen op het geld dat ze zelf ‘verdienen’, hoe weinig dit ook is.

Deze mobiele school werd gemaakt en geïntegreerd door Mobile School Belgium. De verdere dagelijkse werking wordt opgenomen door Yenege Tesfa en gefinancierd via onze collega’s van vzw Nosissa.