Nieuws

Dertiende Ster

Gevechten in de Tigray regio

Sinds begin november zijn er gevechten aan de gang tussen het Ethiopische regeringsleger en het TPLF (Tigray People Liberation Front).

Ethiopië is een land met meer dan 80 etnische bevolkingsgroepen. Tot voor kort werd de Ethiopische politiek gedomineerd door Tigray, die met een strak bewind sinds de jaren ’80 het land vrij stabiel wisten te houden. het TPLF heeft jarenlang de Ethiopische politiek gedomineerd, maar sinds de dood van sterke man Meles Zenawi, die erg populair was maar ook een dictatoriaal trekje had zijn de etnische tegenstellingen toegenomen.

Tegelijk is onder het bewind van de huidige premier, Abiy Ahmed, meer openheid gecreëerd: dissidente stemmen konden terugkeren, politieke gevangenen werden vrijgelaten en er werd vrede gesloten met buurland Eritrea. Jammer genoeg ging dit proces ook gepaard met toenemende tegenstellingen en etnisch geïnspireerde conflicten, tot nu toe eerder lokaal en op kleine schaal. Jammer genoeg is er nu in de Tigray regio een grote escalatie ontstaan, met regelrechte gevechten tussen het Ethiopische regeringsleger en het TPLF.

Het lijkt erop dat dit conflict in Tigray uiteindelijk vooral gezien moet worden in het kader van de machtsstrijd tussen het centrale gezag in Addis en het TPLF.

Impact op onze projecten?

Vannacht werden ook raketten afgevuurd op de luchthavens van Bahir Dar en Gondar. Het lijkt erop dat er enkel materiële schade is, en voorlopig is er geen reden om aan te nemen dat het geweld met name in de regio Gondar (waar onze werking zich situeert) zou escaleren.

We houden de situatie uiteraard in de gaten en houden contact met de mensen ter plaatse.

Dertiende Ster hoopt uiteraard dat dit geweld snel stopt en dat alle partijen via diplomatieke weg tot oplossingen komen.