Nieuws

Dertiende Ster

Het verhaal van Kibiret

In Ethiopië spraken we met de 11-jarige Kibiret, een jongen die verschillende jaren op straat heeft gewoond, en nu sinds 3 jaar opgevangen wordt in de ‘Fasil’ shelter van Yenege Tesfa. Deze shelter wordt door Dertiende Ster gefinancierd.

Kibiret kent zijn zijn exacte leeftijd niet, want hij weet zelf niet zeker in welk jaar hij geboren is, maar hij moet ongeveer 11 jaar zijn. Hij komt uit de buurt van Axum, een stad op 350 km van Gondar (bijna een dagreis met wagen of minibus) in het Noorden van Ethiopië. Ongeveer 6 jaar geleden overleed zijn moeder, maar daar wil hij liever niet over praten, dat is te pijnlijk.

Nadat zijn moeder overleden is kwam hij op straat terecht, want hij had verder geen familie meer. Uiteindelijk belandde hij in Gondar. Hij leefde en sliep er op straat (bij het plein genaamd “Piazza”).

Kibiret vertelt: “Het leven op straat was hard. Zo kwam ik regelmatig in contact met de politie. Zij slaan je als ze denken dat je iets gestolen hebt en dan moet je snel wegrennen. Het is niet makkelijk om op straat eten te vinden. Soms kreeg ik bij hotels wat restjes, in ruil voor kleine werkjes (zoals bakken frisdrank uit een vrachtwagen laden). Als je samenwerkt kan je ook ijzer en ander metalen afval proberen te verzamelen, dat kan je dan per kilo verkopen. Soms had ik niets en probeerde ik geld te stelen om eten te kunnen kopen. Het ergste was als ik een hele dag niets te eten vond en met een hongerig gevoel moest proberen te slapen. Slapen deed ik meestal in een diepe goot, daar lig je het best verstopt. Maar zeker in het regenseizoen kon het soms heel koud zijn ’s nachts. En als ik ziek werd was er niemand om voor mij te zorgen. Het kon dan soms wel maanden duren eer ik me weer beter voelde.”

Maar toen kwam hij Fenta tegen, de shelter coordinator van Yenege Tesfa. Hij vertelde haar zijn verhaal en zij vertelde hem dat Yenege Tesfa een nieuw huis ging openen en ze vroeg hem of hij daar wilde komen wonen.

Hij woont nu drie jaar in de “Fasil” shelter van Yenege Tesfa, samen met 15 andere jongens. Bij hen wonen 3 verzorgers: een moederfiguur, een vaderfiguur en een “grote broer”. Samen vormen ze zo een soort nieuw gezin. “Nu is mijn leven goed. Ik krijg eten, ik kan veilig slapen, ik heb kleren en schoenen en kan naar school gaan. Ik wil de school afmaken om veel bij te leren en mijn leven te kunnen veranderen, en later ook naar de universiteit gaan om een beroep te leren waarmee ik andere straatkinderen kan helpen. Misschien kan ik wel dokter worden, dat zou ik echt graag willen. Maar vooral wil ik dat andere kinderen niet hetzelfde moeten meemaken als ik.”

Kibiret wil aan het eind van het gesprek nog iets kwijt: “Yenege Tesfa is het beste wat me ooit is overkomen. Voor ik in dit huis zat had ik niemand. Nu heb ik een nieuwe familie. Ik ben erg gelukkig dat ik deel mag uitmaken van Yenege Tesfa.”

De Fasil shelter wordt samen met nog 3 andere shelters gefinancierd door Dertiende Ster. Het jaarbudget om 16 jongens of meisjes zoals Kibiret een nieuwe kans te geven bedraagt ongeveer € 12.000, dat is minder dan € 2 per kind per dag.

Kibiret gaf ons expliciet de toestemming om zijn verhaal te publiceren.